Vergoeding

Fysiotherapie komt in aanmerking voor vergoeding als u een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij een zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw afspraken met de zorgverzekeraar, krijgt u een bepaald aantal behandelingen vergoed.

Zorgt u ervoor dat u ieder jaar, in de periode september-oktober uw vergoeding (en dus uw premie) heroverweegt en eventueel aanpast. Uw situatie kan namelijk zijn gewijzigd. 

Basisverzekering

Alleen voor kinderen tot 18 jaar is er fysiotherapievergoeding, met een maximum van 18 keer. Voor volwassenen wordt fysiotherapie niet vergoed uit de Basisverzekering.

Zie hieronder voor uitzonderingen bij Chronische indicaties.

Aanvullende verzekering

Fysiotherapiebehandeling (voor 18 jaar en ouder) wordt vergoed uit de Aanvullende verzekering. Hoeveel er wordt vergoed is afhankelijk van het aanvullende pakket waarvoor u extra premie betaalt aan uw zorgverzekeraar en de premie die u daarvoor betaalt.

In de Aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Chronische indicaties

Een chronische indicatie heeft een andere wijze van vergoeding (de uitzondering).

De eerste 20 behandelingen moeten worden betaald uit de Aanvullende verzekering, waarna (middels een andere declaratiecode) de betaling aan de fysiotherapeut uit de Basisverzekering komt. Bij die vergoeding uit de Basisverzekering geldt dan wel dat het Eigen Risico aangesproken zal worden. Bij een langlopende Chronische indicatie zal het Eigen risico telkens weer vanaf 1 januari van het volgende jaar belast gaan worden.

Chronische indicaties zijn precies omschreven ziektebeelden en aandoeningen, die verschillende geldigheidstermijnen hebben. Hiervoor is altijd een verwijzing van huisarts of bepaalde specialist nodig.

Vraag de fysiotherapeut bij twijfel om informatie, want omtrent de inhoud en termijn van een chronische indicatie is geen onderhandeling met de zorgverzekeraar mogelijk. 

Heeft u geen Aanvullende verzekering?

Omdat u er bewust voor gekozen heeft. Omdat u zelf een spaarpot voor deze zorg hebt aangelegd.

Consequentie daarvan

U zult de fysiotherapeutische behandelingen zelf moeten betalen, contant (zie Tarieven) tijdens de betreffende behandeling. De fysiotherapeut geeft u direct de nota mee (of stuurt die na) met de notitie “Contant voldaan”.

In veel gevallen is deze wijze goedkoper dan wanneer u een aanvullende verzekering maandelijks betaalt. Wij streven er altijd naar het aantal bezoeken te beperken en u tips en oefeningen te verstrekken, waarmee u de klachten zelf kunt proberen op te lossen. Eventueel telefonisch monitoren is gratis.

Contracten en verzekeraars

Onze praktijk wil redelijke contracten afsluiten met zoveel mogelijk verzekeraars. Dit om kosten te besparen voor u en om het declaratieproces te vergemakkelijken en versnellen.

In 2019 is met alle verzekeraars een contract afgesloten, behalve met De Friesland zorgverzekeraar. Deze deed ons geen redelijk voorstel.